Två veckor kvar till 15 sept – nu börjar slutspurten, stormöte onsdag 2 sept

Två veckor kvar till 15 september: Nu börjar slutspurten – delta på Septemberalliansens stormöte nu på onsdag den 2 september kl 18.

Plats: Seko klubb 119:s klubblokal, T Liljeholmen (innanför spärren, främre uppg från stan räknat). Samordningsgruppen träffas en timma innan, kl 17.

OBS: Viktigt att alla affischerar redan nu!

Om bakgrunden: Enligt en kommentar från LO i Flamman, säger Marie Linder (kommunikationschef på LO) att en landsomfattande LO-protest ska bli av enligt löftet till delegationen från vårt upprop för kämpande och demokratiska fack i början av maj, men kan inte ange hur eller när. Med en stor uppslutning den 15 september kan vi fortsätta att trappa upp pressen på facken att ta strid.

Dennis Bäckman från Pappers avd 86 i Figeholm, som även drog igång det framgångsrika uppropet mot Huvudavtalet, kommer själv att delta och tala i demonstrationen den 15 september. Han har också bidragit till mobiliseringen med information om Septemberalliansens demonstration till facken på avdelnings- och klubbnivåerna.

De svenska facken befinner sig i en djup kris med en organisationsgrad som fortsatt att falla till en rekordlåg nivå, 71%. Jämfört med andra europeiska industriländer har Sverige en unikt stor ökning av arbetslöshet inom industrin pga brist på stödåtgärder.

Var femte industriarbetare är redan utan jobb, samtidigt som ersättningen från den raserade a-kassan bara täcker halva bortfallet av inkomsten och bemanningsföretag som på Systembolagets lager vid Lagena i Jordbro alltmer ersätter fast anställda. Om Saab och Volvo PV tillåts gå under, i stället för att klimatomställas under kontroll av de anställda, blir läget dubbelt katastrofalt.

Efter IF Metalls krisavtal som sänkt lönen med i snitt 13% för 100000 inom industrin är läget nu extremt pressat för facken inför nästa års avtalsrörelse, som i Stockholm börjar med LO:s avtalskonferens på eftermiddagen den 15 september!

Trots den skriande bostadsbristen har också byggandet av flerfamiljshus nästan upphört, bland annat pga att regeringen tagit bort både räntestödet och nybyggnadsstödet och därmed grovt skattediskriminerar hyresgästerna. Vi hoppas på deltagande från hyresgästkampanjer som mot ombildning till bostadsrätter och för upprustningen av Järva.

”Sluta trampa på arbetslösa, studerande, sjuka och pensionärer” är ett viktigt budskap den 15 september. Vi möter med våra flygblad mycket upprörda och fattiga människor som känner sig hunsade av myndigheterna och tvingas betala en tusenlapp mer i skatt än de som har jobb, samtidigt som regeringspartiernas vänner bland Stockholms villaägare har fått skatten sänkt med flera tiotusentals kronor om året.

Kampanjen får särskilt starkt gehör bland vårdpersonalen på sjukhem, äldreboenden och hemtjänstdistrikt.

Låt inte barnen betala krisen är en viktig paroll från lärarfacken, som varnar för stora nedskärningar i skolan. SUF rapporterar om bra respons för sin symboliska ockupation i helgen av den nedlagda Västbodaskolan.

Allt är inte helt dött i de lokala facken. Så planerar tex Kommunals Trafiksektion och Sekoklubbar i Stockholm en kampanj mot nya extrema avregleringar av kollektivtrafiken med en stor utbildningsdag den 3 september som första aktivitet.

De två veckorna till den 15 sept måste präglas av intensiv mobilisering med affischering och flygbladsutdelning på Stockholms skolor, arbetsplatser, gator och torg. Bland de arbetargrupper som redan hämtat flygblad och affischer till alla sina depåer finns Stockholms soparbetare, som strejkade förra året. Seko Post i Årsta har också lovat mobilisera, liksom tunnelbaneförarna mfl i Seko klubb 119. Lagenaarbetarna planerar att mobilisera i hela industriområdet i Jordbro.

På söndagens manifestation för Iran i Kungsan delades flera hundra flygblad ut av RS och andra aktiva i Septemberalliansen. Väldigt många lovade på stående fot att delta den 15 september. Löften om reklam för demon gavs också av två iranska radiostationer. Flygbladsutdelning bör också ske under den rödgröna artistgalan i Kungsan söndag den 6 sept och tex i samband med de latinamerikanska manifestationerna den 11 september.

Massutdelning av 50000 flygblad: Fyra gemensamma datum för utdelning av 50000 flygblad vid trafikknutpunkter är: lördag den 5 sept, onsdag den 9 sept (helst både morgon och kväll i rusningstrafiken), lördag den 12 sept och måndag den 14 sept (helst både morgon och kväll i rusningstrafiken).

Lördagen den 12 sept hålls ett seminarium under rubriken September i rörelse i ABF-huset. Arrangörer är Aktivism.info (Alternativ stad/Miljöförbundet Jordens vänner) och Tankesmedjan Konflikt/Dagens Konflikt. Septemberalliansen ska delta med någon som skrivit under uppropet på den fackliga punkten. Septemberalliansen och demonstrationen ska också presenteras på sista punkten.

Om planerna för den demonstrationsdagen den 15 september, då Riksdagen öppnar:
Morgonen: Samma dag som demonstrationen kommer Swedbank att hålla en extra bolagsstämma på Cirkus. Septemberalliansen borde organisera en protest utanför, till exempel på Cirkustema. Vi försöker få över någon från Lettland att berätta om hur den kraschade spekulationsbubbla som de svenska bankerna framkallat nu leder till en nedläggning av vartannat sjukhus och mänsklig misär. Bankkrisens nota för de svenska skattebetalarna har uppskattats till 250 miljarder (8% av BNP) över flera år.

Demonstrationen på eftermiddagen: Lagenaarbetarna har en egen samling som ansluter sig till Septemberalliansens demo på Sergels torg kl 17. De har egna t-shirts och en banderoll, Lagen Arbetsgivarna Skiter i (LAS). De måste få en framskjuten position i demonstrationens tät. Vi lär också stanna upp demon utanför Systembolagets kontor vid Kungsan.

Andra inslag i demonstrationen: Längst fram en gemensam huvudbanderoll med rubriken Vi vägrar betala kapitalismens kris. Därefter avdelningar med banderoller för jobben, välfärden, klimatet, asylrätten (anordnas av Aktion mot deportation) och den internationella solidariteten. Alla är självklart välkomna med egna banderoller och plakat i linje med demons syfte. Ett förslag finns också att läsa upp ett stöduttalande till nejsidan i den irländska folkomröstningen om Lissabonfördraget (2 okt), på initiativ av Folkrörelsen Nej till EU.

Lägesrapport om blocken behövs. Ingen har till exempel tagit på sig klimatblocket ännu (Klimax, Klimataktionen, Planka.nu, Cop15-gruppen, Alternativ stad/MJV?).
Musik från kl 16.30, bl a av hiphop-gruppen Labyrinth. Tal från kl 17, avmarsch cirka kl 18. Marschväg: Sergels torg – Sveavägen – Kungsgatan - Birger Jarlsgatan - med kortare avslutning i Kungsträdgården.

Finansiering: Varje organisation/nätverk bör sätta in pengar (1000 kr/500 kr) på plusgirokontot 517733-2 snarast.

I övrigt: Hjälp till att sprida infon genom alla upptänkliga kanaler, inte minst på nätet och genom SMS-bombning. Sök Septemberalliansen evenemang på Facebook. Affischer och flygblad kan hämtas under onsdagens stormöte. Ring annars Arne 0709-903840.

Väl mött till stormötet på onsdag och demonstrationen den 15 september.

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lämna en kommentar